SKŁADNIKI na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru - ja daję 80 g
- 100 g miękkiego masła
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3 jajka plus jedno do smarowania
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
składniki na nadzienie:
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki mleka
Ja rozpoczynam od przygotowania nadzienia :) Składniki podgrzewamy w rondelku aż kokos wchłonie mleko :)
Drożdże rozrabiam z mlekiem i odrobiną cukru - odstawiam na moment do wyrośnięcia.
W tym czasie do miski daję wszystkie składniki do ciasta i na końcu drożdże
Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie klei się do ręki.
Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
Wałkujemy coś na kształt prostokąta i smarujemy cienką warstwą nadzienia
Zwijamy jak roladę
Kroimy ok. 1 cm plastry
I układamy na wyłożonej papierem blasze
Przed włożeniem do piekarnika smaruję jajkiem i posypuję kokosem
Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni
SMACZNEGO :)
Uwielbiam wszystkie ciasta drożdzowe, Twoje wygląda przepysznie. Ja mam zamiar jutro upiec babeczki drożdzowe z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńmniam, wyglądają pyysznie :D
OdpowiedzUsuńz chęcią jutro wykorzystam ten przepis...
OdpowiedzUsuńmm pycha:*
OdpowiedzUsuńwww.kataszyyna.blogspot.com
Jutro weekend, więc przetestuję! Pozdrawiam : )
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaaaaaaaaaardzo smakowicie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo kurcze, ale pyszne! właśnie piję sobie herbatkę i takie ciasteczko baaardzo by pasowało :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
mniam, wygląda smakowicie! C:
OdpowiedzUsuńAle pysznie ^^ U mnie dzisiaj sernik na zimno ;)
OdpowiedzUsuńMatko!!!! mam totalny ślinotok!
OdpowiedzUsuń